Jadłospis tygodniowy

 

Śniadanie Obiad Podwieczorek
21
Stycznia
poniedziałek
Płatki ryżowe na mleku (mleko) – żłobek i przedszkole

Bułka wrocławska z pastą jajeczną (mąka pszenna, masło, jaja, majonez)

Herbata

Pomarańcza

Eskalopki drobiowe (mąka pszenna, śmietana)

Surówka z wielowarzywna z kapusty białej i czerwonej z marchewką parzonej z marchewką

Ziemniaki z koperkiem

Kompot z owoców mieszanych

Zupa ogórkowa zabielana (seler, śmietana)

Szarlotka – wypiek własny (mąka pszenna, jaja)

Herbata owocowa

22
Stycznia

wtorek
Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek

Kawa Inka na mleku (mleko) – przedszkole

Kanapka samodzielnie skomponowana przez dziecko. Do wyboru: bułka graham z masłem, polędwica drobiowa, papryka czerwona, ogórek zielony, szczypior (bułka graham, masło), herbata

Banan

Pałeczka z kurczaka opiekana

Marchew z groszkiem oprószana (mąka pszenna)

Ziemniaki z koperkiem

Kompot z owoców mieszanych

Zupa kalafiorowa zabielana (seler, śmietana)

Krucha babeczka z masą budyniową (mleko, budyń)

Herbata z owoców leśnych

23
Stycznia
środa
Płatki żytnie na mleku z jagodami goji (mleko, żyto) żłobek i przedszkole

Rogal maślany z dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi (mąka pszenna, masło), herbata

Jabłko

Makaron po bolońsku (kiełbasa krakowska parzona, włoszczyzna, ogórek kiszony, papryka kolorowa, pieczarki, pomidory przetarte, koncentrat pomidorowy, makaron kolorowy)

Kompot z owoców mieszanych

Barszcz czerwony zabielany (seler, śmietana)

Pasztecik z mięsem w cieście drożdżowym – wyrób własny (mięsa drobiowo –wieprzowe, mąka pszenna, drożdże)

Herbata z cytryną

24
Stycznia
czwartek
Kuleczki czekoladowe z mlekiem (mleko, pszenica, kakao, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek i przedszkole

Bułka z ziarnem sezamu z pastą z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem (mąka pszenna, ziarno sezamu, ser biały, śmietana)

Gruszka

Kotlet panierowany z kurczaka (jaja, bułka tarta)

Mizeria ze śmietaną (śmietana)

Ziemniaki z koperkiem

Kompot z owoców mieszanych

Kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju rzepakowego (seler)

Owoce – mandarynka, jabłko, ananas świeży

Herbata owocowa

25
Stycznia
piątek
Kasza jaglana na mleku (mleko) – żłobek i przedszkole

Pieczywo mieszane z pastą z makreli i natką pietruszki (mąka pszenna, wielozbożowa, masło, ser biały, makrela), herbata

Herbata

Pomarańcza

Naleśniki z serkiem waniliowym (mąka pszenna, jaja, mleko, serek)

Sos truskawkowy ze śmietaną (śmietana)

Tarte jabłko z cynamonem

Herbata z cytryną

Żurek z jajkiem (seler, jajko)

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z warzywami (mąka pszenna, razowa, wielozbożowa, masło), ogórek lub pomidor

Herbata malinowa z cytryną

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.

 

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.