Jadłospis tygodniowy

 

Śniadanie Obiad Podwieczorek
18
Lutego
poniedziałek
Płatki ryżowe na mleku (mleko) – żłobek i przedszkole

Pieczywo mieszane z pastą rybną z makreli (mąka pszenna, masło, makrela, ser biały)

Jabłko

Schab w sosie własnym (mąka pszenna)

Surówka z kapusty czerwonej parzonej z marchewką (majonez)

Ziemniaki z koperkiem

Kompot z owoców mieszanych

Krupnik z kaszy wiejskiej jęczmiennej z zieleniną (seler)

Serek waniliowy Danio

Herbata

19
Lutego

wtorek
Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek

Kakao na mleku (mleko, kakao) – przedszkole

Jajecznica ze szczypiorkiem (jaja)

Bułka pszenna z masłem (mąka pszenna, masło)

Suszone ziarna słonecznika i dyni

Sok owocowo-warzywny

Sos po bolońsku (kiełbasa krakowska parzona, pieczarki, papryka czerwona, przetarte pomidory, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna)

Kolorowy makaron (pszenica)

Kompot wieloowocowy

Zupa wielowarzywna z groszkiem zielonym (seler, śmietana)

Ciasto piaskowe z rabarbarem – wypiek własny (mąka pszenna, masło, jaj, mleko, masło)

Herbata

20
Lutego
środa
Kasza manna na mleku (mleko, pszenica) – żłobek

Kawa Inka na mleku (mleko) – przedszkole

Rogal maślany z dżemem truskawkowym (mąka pszenna, masło)

Banan

Pulpet drobiowy w sosie chrzanowo musztardowym (jaja, mąka pszenna)

Surówka z buraczków czerwonych

Kasza pęczak na sypko

Sok pomarańczowy

Zupa ogórkowa zabielana (seler, śmietana)

Owoce – jabłko, gruszka, pomarańcza

Herbata owocowa

21
Lutego
czwartek
Płatki cynamonowe na mleku (mleko, pszenica, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek i przedszkole

Kanapka samodzielnie wykonana przez dziecko: bułka graham z masłem, sałata, polędwica sopocka, papryka czerwona, ogórek zielony, szczypior), herbata

Pomarańcza

Kapusta zasmażana

Kopytka – wyrób własny (mąka pszenna, jaja)

Herbata ziołowa

Zupa kalafiorowa zabielana (seler)

Kisiel żurawinowy

Biszkopt

Herbata owocowa

22
Luteg0
piątek
Płatki pełnoziarniste na mleku (płatki, mleko) – żłobek i przedszkole

Pieczywo mieszane z masłem (mąka pszenna, razowa, żytnia, masło),

Parówka z szynki z ketchupem, herbata

Ogórek zielony słupki

Marchew do rączki

Naleśniki z serkiem waniliowym (mąka pszenna, jaja, masło)

Sos truskawkowy ze śmietaną (śmietana)

Tarte jabłko z cynamonem

Herbata z cytryną

Barszcz ukraiński z majerankiem (seler, śmietana)

Pieczywo mieszane z serem żółtym i pomidorem (mąka pszenna, razowa, masło, ser żółty)

Herbata

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.

 

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.