Jadłospis tygodniowy

 

Śniadanie Obiad Podwieczorek
16
Października
poniedziałek
Kasza jaglana na mleku (mleko, owies) – żłobek i przedszkole

Rogal z makiem i miodem wielokwiatowym naturalnym prosto z pasieki polskiej (mąka pszenna, masło, miód)

Suszone pestki dyni i słonecznika

Sok marchwiowy

Schab w sosie własnym (schab, cebula, zioła, mąka pszenna)

Surówka z kapusty czerwonej parzonej z marchewką (marchew, kapusta czerwona, majonez)

Ziemniaki z koperkiem

Kompot wieloowocowy z rabarbarem

Zupa wielowarzywna (porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, ziemniaki, brokuły, groszek zielony, kalafior, śmietana)

Owoce: jabłko, winogrona, banan

17
Października
wtorek
Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek

Kawa Inka na mleku ( mleko, Inka) – przedszkole

Pieczywo mieszane ze schabem pieczonym wyrób własny (mąka pszenna, razowa, masło, schab pieczony, ogórek kiszony)

Banan

Spaghetti (mięso od szynki, cebula. włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron)

Sok z czarnej porzeczki

Kapuśniak z kiszonej kapusty (porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, kapusta kiszona, ziemniaki)

Muffinki wypiek własny (mąka pszenna, jaja, masło, cukier puder, czarna porzeczka)

Herbata

18
Października
środa
Płatki owsiane na mleku (mleko, owies) – żłobek i przedszkole

Pieczywo mieszane z pastą rybną (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa, masło, makrela, ser biały, nać), herbata

Gruszka

Pałeczka opiekana z kurczaka

Marchew oprószana z groszkiem (marchew, groszek, mąka pszenna)

Ziemniaki

Kompot z owoców mieszanych

Zupa z ciętej fasolki zielonej(porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, ziemniaki, fasolka, śmietana)

Placuszki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą (ziemniaki, cebula, kasza kukurydziana, jaja)

Herbata ziołowa

19
Października
czwartek
Płatki cynamonowe na mleku (mleko, pszenica, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek

Kakao na mleku (mleko, kakao) – przedszkole

Kanapka wykonana samodzielnie przez dziecko: bułka graham z masłem, sałata, ser żółty, papryka czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypior

Jabłko

Gulasz warzywno mięsny ( papryka czerwona, marchew, mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna)

Ogórek kiszony

Kluski śląskie wyrób własny (ziemniaki, mąka ziemniaczana i pszenna, jaja)

Herbata z miętą

Zupa pomidorowa z ryżem brązowym (porcja rosołowa, por, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, ryż brązowy, śmietana, nać)

Wafelek kruchy przekładany masą waniliową wyrób własny (wafelek, mleko w proszku, masło, cukier puder)

Herbata owocowa

20
Października
piątek
Kasza manna na mleku (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole

Parówka z szynki z ketchupem

Pieczywo mieszane z masłem (mąka pszenna, razowa, żytnia, masło)

Marchew do rączki

Naleśniki z serkiem waniliowym (mąka pszenna, jaja, mleko, serek waniliowy)

Sos truskawkowy ze śmietaną (truskawki, śmietana)

Jabłko tarte z cynamonem

Herbata z cytryną

Barszcz ukraiński (porcja rosołowa, por, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, buraki, fasola sucha, kapusta biała, śmietana)

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z pomidorem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem

Herbata

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.

 

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.