Jadłospis tygodniowy

 

Śniadanie Obiad Podwieczorek
21
Maja
poniedziałek
Kasza manna na mleku (mleko, pszenica) – żłobek

Kakao na mleku (mleko, kakao) – przedszkole

Bagietka z masłem (mąka pszenna, masło)

Jajecznica ze szczypiorkiem

Jabłko

Spaghetti (mięso od szynki, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron)

Kompot wieloowocowy

Zupa ogórkowa (porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana)

Muffinki z czarną porzeczką wyrób własny (mąka pszenna, jaja, masło, mleko, cukier puder, porzeczka czarna)

Herbata owocowa

22
Maja
wtorek
Płatki cynamonowe na mleku (płatki, pszenica, mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych, mleko) – żłobek

Kawa inka na mleku ( Inka, mleko) –przedszkole

Kanapka samodzielnie wykonana przez dziecko. Do wyboru: pieczywo mieszane z masłem, sałata, ser żółty, pomidor, szczypior

Banan

Kotlet panierowany (filet drobiowy, jaja, bułka tarta)

Mizeria ze śmietaną (ogórek zielony, śmietana)

Ziemniaki z koperkiem

Kompot z owoców mieszanych z rabarbarem

Zupa z ciętej fasolki zielonej (porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, fasolka zielona, ziemniaki, śmietana)

Kolorowa galaretka z bitą śmietaną i owocami (galaretka, bita śmietana, brzoskwinie w syropie)

Herbata

23
Maja
środa
Płatki pełnoziarniste na mleku (mleko, płatki) – żłobek i przedszkole

Kanapka z pasztetem domowym wyrób własny (mąka pszenna, razowa, wielozbożowa, masło, mięsa drobiowe wieprzowe, ciecierzyca), ogórek małosolny

Herbata

Pomarańcza

Kapusta młoda zasmażana

Kopytka wyrób własny (ziemniaki, jaja, mąka pszenna)

Kompot z owoców mieszanych z rabarbarem

Zupa pomidorowa z ryżem brązowym (porcja rosołowa, por, seler, pietruszka, marchew, ryż brązowy, koncentrat pomidorowy, śmietana)

Sałatka owocowa – arbuz, winogrona, banan

Herbata owocowa

24
Maja
czwartek
Zacierka na mleku (mąka pszenna, mleko) –żłobek i przedszkole

Chałka z dżemem truskawkowym (mąka pszenna, masło, dżem)

Marchew do rączki

Gulasz w sosie myśliwskim (mięso wieprzowe, cebula, ogórek kiszony, papryka, włoszczyzna)

Kasza gryczana na sypko

Surówka z selera z rodzynkami

Herbata owocowa

Zupa koperkowa (porcja rosołowa, por, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, koper, śmietana)

Budyń śmietankowy (mleko, budyń)

Chrupki kukurydziane

Herbata owocowa

25
Maja
piątek
Zupa koperkowa (porcja rosołowa, por, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, koper, śmietana)

Budyń śmietankowy (mleko, budyń)

Chrupki kukurydziane

Herbata owocowa

Kotlet rybny (dorsz, jaja, bułka tarta, nać)

Surówka z kapusty kiszonej

Ziemniaki

Kompot wieloowocowy

Botwinka (porcja rosołowa, por, seler, marchew, pietruszka, ziemniaki, botwinka, śmietana)

Serek Danio

Herbata

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.

 

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.